10 gode råd om risikovurderinger

Her får du 10 gode råd til risikovurderingen om bord.

 

1) Kortlæg i sikkerhedsorganisationen, hvilke arbejdsfunktioner I mener er særligt farlige. Det er arbejdsfunktioner, I skal vurdere skriftligt i henhold til lovgivningen.


2) Inddrag besætningen -jo mere medarbejderne bliver involveret i procesen - jo mere ejerskab får de af sikkerhedsarbejdet og den endelige vurdering.


3) De arbejdsfunktioner I har fundet frem til under pkt. 1) kan udarbejdes skriftligt i programmet Health and Safety at Sea. Her findes skabeloner til de fleste arbejdsfunktioner til søs. Der er ingen faste regler for, hvordan arbejdspladsvurderingen gennemføres, men den skal struktureres, så det sikres, at der tages fat på alle relevante farer og risici.

 

4) Sikkerhedsudvalget eller arbejdslederen for pågældende område, skal gøre teksten skibsspecifik og udarbejde første udkast til risikovurderingen i programmet.Sammen med de søfolk, som udfører arbejdet til daglig, skal I vurdere på arbejdsopgaven og finde frem til den endelige udformning. Teksten skal udformes, så alle kan forstå det skrevne.


5) Når udkastet er fyldt med kommentarer og tilføjelser m.v., rettes udkastet i programmet Sikkerhed og Sundhed til Søs. Det printes atter ud og godkendes endeligt af de involverede. Få evt. de involverede til at skrive under på vurderingen for accept.


6) Saml alle de risikovurderinger I laver i en mappe. Flere småskibe har med succes samlet alle sammen med andre papirer om sikkerhed om bord i sikkerhedshæfter og placeret dem på kamrene.

 

7) Sørg for at risikovurderinger bliver vedligeholdt løbende. Sker der ulykker eller nearmiss skal risikovurderingen naturligvis opdateres med den viden, man får fra hændelserne. En risikovurdering skal altid tegne et øjebliksbillede af arbejdsprocessen. Hvis der er nearmiss eller anden viden, som ikke er tilført, er den intet værd.

 

8) Sørg for at risikovurderingen findes et let tilgængeligt sted. Der er ikke krav om, at vurderingerne skal udskrives på papir, men det kræver, at alle er brugere af programmet Sikkerhed og Sundhed til Søs. For de udenlandske menige kan det være en barriere, hvis risikovurderingen er placeret på broen eller maskinkontrolrummet. Placer risikovurderingen i messen eller der, hvor man normalt sidder og snakker.


9) Sørg for at hele risikovurderingenprocessen bliver "hver mands eje". Læs sikkerhedskultur.


10) Revidér risikovurderingen minimum hvert 3. år.

 

Kommunikations-
medarbejder

Jonas Licht
Jel@seahealth.dk
+45 3311 1833
+45 3140 5713

 

Det kan jeg hjælpe dig med

  • Pressekontakt
  • Artikler til SEAHEALTH
  • Annoncer til SEAHEALTH 
  • Konferencen MSSM
  • Udstilling
  • Vores publikationer