Sundhedsfremme

Sundhed er rykket ind på arbejdspladserne og helt ind på ledelsens dagsorden. Det viser sig, at sunde mennesker arbejder mere effektivt og sikkert. De har mindre sygefravær og bedre livskvalitet i det hele taget. Seahealth har udviklet guidelines for sundhedsledelse.


Sundhed og livsstil har stor betydning for risikoen for overvægt, livsstilssygdomme, livskvalitet og levetid. Vores sundhedstilstand har i det hele taget stor betydning for vores daglige trivsel og håndtering af udfordringerne i arbejdslivet.

 

I 2009 definerede forskeren og forfatteren Michael P. O'Donnell (PhD, MBA, MPH) sundhedsfremme således:

 

"Sundhedsfremme er at hjælpe andre til at opdage synergierne mellem deres inderste passion og optimal sundhed, øge deres motivation til at stræbe efter en bedre sundhedstilstand og støtte dem i at ændre deres livsstil for at opnå en tilstand af optimal sundhed. Optimal sundhed er en dynamisk balance af fysiske, følelsesmæssige, sociale, åndelige og intellektuel sundhed. Ændring af livsstil er en proces, som fremmes når man lærer af erfaringer. Den gode proces øger bevidstheden, øger motivationen, opbygger færdigheder og ikke mindst, udvikles af de muligheder der åbner sig, når man får lettere adgang til sunde valg frem for det usunde." (American Journal of Health Promotion, 2009)

 

Sådan arbejder vi med sundhedsfremme

Seahealth har stor erfaring med at arbejde med sundhedsfremme på danske handelsskibe. Vi har udviklet eksempelvis en guideline for sundhedsledelse, der kan anvendes i de enkelte rederier. Guidelinen forudsætter, at ledelsen tager ansvar for sundhed på arbejdspladsen, og at medarbejderne inddrages i arbejdet. Arbejdet baseres på udarbejdelse af en sundhedspolitik og kan indarbejdes i rederiets ISM procedure.

Læs også om CMSS sundhedsfremmeprojektet i samarbejde med Center for Maritim Sikkerhed og Sundhed

>> Download en guideline for sundhedsledelse

 

Vi kan også:

  • bistå med tilrettelæggelse af en proces inden for kost, motion og rygestop, som er tilpasset de konkrete behov
  • afholde kurser og temadage om hvordan man kommer godt i gang med rygestop, hvordan man dyrker effektiv motion ude og hjemme og om sund kost. Vi har udgivet kogebogen Food at Sea, som løbende bliver opdateret med nye, spændende opskrifter
  • udarbejde individuelle sundhedsprofiler for medarbejdere
  • tilrettelægge kampagner om sundhedsfremme.

 

Materialer om sundhedsfremme

Vi har produceret oplysningsmateriale om kost, motion og rygning, som kan anvendes til søs såvel som til lands. Alle vores materialer kan bestilles på SEAHEALTH webshop.

Hvis du vil læse mere om sundhed, kost og motion har vi samlet en lang række relevante links til dig her

>> Har du brug for informationer omkring HIV og AIDS?

>> Har du brug for informationer om fatigue?

>> Her finder du en komplet, emneinddelt publikationsliste